Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Всяка година истерията по Хелоуин е по-голяма от предишната.

Амбициозни майки шият костюми на децата си и с гордост ги изпращат в детската градина или в училище, където истерията по небългарския празник продължава. Дълбаят се тикви, а заведенията се пръскат по шевовете с маскирани и пияни клиенти. Ден година храни. Важното е да има келепир.
Фейсбук е залят от снимки на празнуващи българи, които даже не знаят какво представлява католическия празник Хелоуин. Важното е да си в крак с времето и да се тагнеш като зомби или вещица.
И когато утре се събудят с размазан грим, едва ли ще се сетят, че е денят на будителите. Защото българските празници отдавна са забравени. Колко деца обикалят със сурвачки на Нова година? Къде са коледарите? Днешните будители в училище са се погрижили да заличат българското и да го сменят с чужди празници като Свети Валентин и Хелоуин. Учениците веднага ще ви кажат кога е денят на независимостта на САЩ, но ще ви гледат с празен поглед, когато ги попитате кога е Съединението на България.
Зомбирани, децата ни забравят българските си корени. Но в страната, произвеждаща най-много тикви, всичко е възможно. И дори малкото останали българи, които тачат родното, не могат да променят чуждопоклоничеството, което вече се е вкоренило у нас. Защото няма да видите американец да си върже мартеница или да стане коледар.
Източник: Bg-vip.com