Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Вторият световен ден за борба с хранителните разстройства се отбелязва по света днес - 2 юни 2017 г.

Това глобално събитие илюстрира - визуално и в реално време - жизненоважните връзки, които водят до частично и пълно възстановяване на всички хора, засегнати от хранителни разстройства в световен мащаб.
Тези потенциално фатални нарушения са както лечими, така и неразбрани. Хранителните разстройства имат най-висока смъртност от всички психологични заболявания, но с ранна интервенция и новоразработени методи за лечение започва нова ера на лечение и възстановяване. Разстройство на хранене при преяждане, булимия нервоза, анорексия нервоза и други хранителни разстройства имат генетична основа, а последните изследвания потвърждават по-новите подходи към лечението. Нарушенията в храненето вече не се считат за "избор", а възстановяването вече не е рядко. Ранното основано на доказателства лечение е ключът към трайните положителни резултатив борбата с хранителните разстройства.
Световният ден за действия срещу хранителните разстройства се отбелязва за първи път на 2 юни през 2016 г., плод на въображението на група активисти - включително хора и родители на деца с нарушения в храненето - и се превръща в глобално движение за промяна.
Публикуването на деветте истини, които подчертават ключовите истини за хранителните разстройства, е основен елемент за световно сътрудничество и консенсус. Този исторически документ доведе до деветте цели, които са глобални призиви за действие.
Тази година разработените от Академията по хранителни разстройства (http://www.worldeatingdisordersday.org/about/world-ed-rights/) здравни права в световен мащаб подчертаха правата на семействата, пациентите, полагащите грижи и клиницистите да гарантират Ефективни резултати от лечението.
На 2 юни активисти от цял свят ще поискат промяна в начина, по който различните нации отговарят на необходимостта от промяна в хранителните разстройства, ранно откриване, лечение и подкрепа.
"Ние сме глобален доброволен колектив на над 200 организации от 40 страни", каза Ейми Кънингам от името на Управителния комитет за 2017г. "Настояваме Световната здравна организация да признае този ден и да ни подкрепи в търсенето на ефективни системи за ранно идентифициране и лечение."

Органиациите и активистите ангажирани с активностите в този ден работят заедно на 6 социални медийни платформи, за да разграничат начина на разбиране и лечение на хранителните разстройства! Управляващ комитет, съставен от глобално разнообразно представителство, предоставя стратегическо ръководство. Голяма общност на активисти се занимава с всяка стъпка в разработването на съобщения, материали и аутсорсинг.
Общността на хората с хранителни разттройства е доброволно движение , което е демографско и диагностично разнообразно и приобщаващо. „Ние следваме прозрачен процес и каним всеки, който има интерес да се присъедини“, сподлеят членовете на общността.

Деветте истини за хранителните разстройства

Хранителните разстройства са потенциално животозастрашаващи заболявания, с най-висока смъртност от всички психични разстройства. Те засягат около 70 милиона души в световен мащаб независомо от възраст, тегло, тип тяло, раса, националност, сексуална ориентация, пол, и социал-икономически статус. Заради третирането като теми табу и дезинформацията твърде често засегнатите хора не търсят помощ. Ето защо водещи професионалисти и организации в сферата се събраха, за да създадат „Деветте истини за хранителните разстройства“*.
1. Много хора с хранителни разстройства изглеждат напълно здрави, а всъщност са тежко болни.
2. Семействата на хората с хранителни разстройства може да нямат нищо общо с болестта и да помогнат много за преодоляването й.
3. Хранителното разстройство е сериозна здравословна криза, която пречи на личния и семейния живот.
4. Хранителните разстройства не са съзнателно направен избор, а сериозна болест.
5. Хранителните разстройства засягат хора от всякаква възраст, пол, етнос, раса, тип тяло и тегло, сексуална ориентация и социално-икономически статус.
6. Хранителните разстройства носят висок риск от суицид (самоубийство) и медицински усложнения.
7. Гените, но също и заобикалящата среда, играят важна роля в „отключването“ на хранителните разстройства.
8. Само гените не определят възникването на хранителни разстройства.
9. Пълно възстановяване след хранително разстройство е възможно. Ранното разпознаване и лечение са важни за това.