Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Разгневена майка се оплака от лекарска немарливост. Ето какво написа в профила си във фейсбук Катя Йосифова:

Много силно имам нужда от помощ!

Двете ми деца са болни. Вчера ги заведохме на преглед в 1 ДКК - Първа Детска Консултативна Клиника на бул. “България” 51А. Хриси е с вирус и е в по-леко състояние. Състоянието на Дени беше много сериозно - 40 градуса температура, силни коремни болки, отпадналост. Никога не сме я виждали така..

Направиха изследвания на Дени. Д- р Тинтява Мустакова беше много внимателна и към децата, и към нас. Резултатите показаха, че лечението трябва да включва АБ. Изписа ни Зинат. Уговорихме вторичен преглед в понеделник, който да установи как се повлиява детето и колко дълго да продължи лечението.

Знаехме предварително, че там е скъпо, но го приехме. Платихме 180лв за 2 прегледа+3 изследвания и трябваше да запишем час за 2-я преглед. Той е с цена 54лв. ОК! Купихме лекарства. И лечението започна!

НО!
Още след първия прием на Зинат Дени повърна една част. Някакво количество остана в нея. Много плака, защото казваше, че това “нещо” я кара да повръща. Днес сутринта, на втория прием, детето отново повърна част от антибиотика. Притесних се, че може да прави нежелана реакция!

Това ме накара да се обадя в болницата и да потърся ПОМОЩ! Администраторката каза да изпратя съобщение до д-р Мустакова през онлайн системата на болницата, наречена “Уеб съветник”. Трябваше да си направя регистрация в системата. Трябваше и за нея да платя. ОК, ще платя и това, спешно трябва да пиша на лекарката. Системата им, обаче не ми приема регистрацията. Правя втора регистрация с данни на съпругът ми. Пак не става. ЗВЪНЯ!

Опитвам се все още да бъда спокойна. Казвам, че не мога да се свържа с д-р Мустакова, защото не мога да си направя регистрация в техния онлайн съветник. Администраторката ми обясни, че всъщност тази система в събота и неделя не се обслужва и затова не успявам. Това е същата дама, която ми обясни да се регистрирам в системата 10 минути по-рано.

Казвам, че искам контакт с ЛЕКАР.
Вече ми беше все едно при кой лекар - дали ще е с една, две или пет специалности. Там всички лекари са педиатри и цените им са различни според това кой колко специалности има. Мен не ме интересува нищо друго, искам САМО контакт с лекар! Този антибиотик не мога да го сменя на своя глава без лекарско предписание!

“Съжалявам, госпожо, нищо не може да се направи, мога да ви запиша час за преглед днес, имаме 3-ма дежурни лекари на разположение, цената на прегледа е 60лв.”.

Втрещих се! Каква наглост!
Попитах защо трябва да правим нов преглед, искаме само да се смени лекарството на дъщеря ми, нищо повече. Отсреща: “Съжалявам, госпожо, аз не съм медицинско лице. Това са условията на лечебното заведение”.

Попитах кой ще поеме отговорност за детето, ако състоянието й се влоши, направи алергия, развие непоносимост към лекарството, проявява някоя от описаните нежелани реакции на гърба на листовката. Мълчание. Поисках контакт с Управителя на този (не)здравнодетски бизнес инкубатор @MC1DKK. Имало негови контакти в сайта. Търсих, не намерих. Вече нямах нищо за казване. Артилерията ми от търпение, чакане, молене, любезност свърши. Казах на администраторката, че ще направя публично достояние безобразието им.

Междувременно Дени продължава да е зле...

ВЪПРОС:
Какво бихте направили вие?

Темата за здравето е доста болезнена за семейството ми!

ЛЕКАРСКА ГРЕШКА отне усмивката на детето ми. Преди повече от 7 години. С резултата се борим и до днес. Предстои ни най-голямата борба, за да я върнем отново!

ЛЕКАРСКА ГРЕШКА взе живота на сестра ми. Лекуваха я от пневмония, докато ракът в нея е растял неконтролируемо! Резултат: СМЪРТ на 40 години. Още се борим с болката! И в празници, и в делници..

И сега ТЕЗИ застрашават живота и здравето на Дени с отказ да ми дадат контакт с лекарката, която трябва САМО да й смени лекарството с друго!?

Човек съм. Не съм от камък. И имам чувства, душа и сърце. Ако сте стигнали до тук, аз ви благодаря!