Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев алармира на 28 юни за тежка форма на морбили.

В документите се съобщава за заболяла стажантка, работеща на територията на два хотела в кк Слънчев бряг. Най- вероятно тя се е заразила от туристи.
Информацията от РЗИ Бургас излиза на бял свят близо месец по- късно на 23 юли тази година. Тя е подписана от шефа д- р Георги Паздеров, който алармира за опасната зараза отговорните институции в общините, граничещи със Слънчев бряг.

morbili

morbili2
Дребната шарка – морбили е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Дребната шарка е детска инфекция с причинител Morbillivirus morbilorum, която се разпространява по въздушно – капков път.
Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Инкубационният период е 9-11, рядко 17-21 дни.
В клиничното протичане на заболяването се наблюдават три периода: катарален, обривен и рековалесцентен. Катаралният период продължава от 1-2 до 5-6 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, катарални и интоксикационни признаци. Катаралните прояви се изразяват в кихане, отделяне на серозно-слузуста секреция от носа, сълзотечение и светобоязън. Появява се груба, неповлияваща се на обичайното лечение кашлица. Постепенно температурата достига до 38,5-39 С, децата стават апатични, плачливи, губят апетит. На 2-3 ден по лигавицата на небцето, сливиците и фаринкса се появява характерен обрив.
Единствен източник на заразата е болният човек. Болният е заразен 1-2 дни от края на инкубационния период, по време на катаралните явления и в първите няколко дни от началото на обрива общо (8-10 дни). Предаването на инфекцията става по въздушно-капков път чрез аерозолни частици натоварени с вируса. Заразоносителство при морбили не съществува.
Възприемчивостта на човека към дребна шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен индивид настъпва инфектиране и заболяване независимо от възрастта. До 6-ия месец кърмачето е невъзприемчиво към заболяването поради наличието на антитела, предадено от майката. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Повторни заболявания се наблюдават рядко.
Основното средство за профилактика и борба с дребната шарка е приложението на ваксина. Съгласно имунизационния календар на Република България у нас ваксината се прилага на 13 месечна възраст и реимунизация на 12 години.