Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Вчера стана поредна катастрофа с автобус на градския транспорт на София като за по-малко от 2 месеца, това е четвърти тежък инцидент с ранени и материални щети.

Както обикновено, изкупителна жертва са шофьорите и ватманите, а целта е да се прикрият техническа неизправност на превозните средства, инфраструктурата или последствията от преумора.

Пратеният ни работен график на шофьора на катастрофиралия вчера автобус 98 разказва за претоварени, стресирани и изнемогващи служители, които работят по 10-12 дена без почивка. В столичните Автотранспорт и Електротранспорт служителите масово полагат над 350 часа извънреден труд на година - практика грубо нарушаваща Кодекса на труда. Получавали сме множество притеснителни сигнали от служители, че условията им на труд са кошмарни - извънредни смени, почти никакви почивки, остаряла база в депата и гаражите, глоби за независещи от тях обстоятелства, отвратително професионално отношение... Получихме и шокиращи разкази за ватмани и шофьори, на които им се налага да уринират в бутилки, защото на последните спирки, където им се полага почивка между курсовете, няма тоалетни, или изоставането в графика е толкова голямо, че се налага веднага да потеглят на обратно.

Всичко това се случва пред широко затворените очи на шефа на транспортните синдикати (СТСБ) - Екатерина Йорданова, която същевременно е и председател на Транспортната комисия в СОС! Човекът, който трябва да следи за спазването на трудовото законодателство и да защитава работническите права, всъщност постоянно ни убеждава колко се бил развивал градския транспорт и как няма никакви проблеми. Класически пример за конфликт на интереси. Служителите, които ежедневното превозват стотици хиляди софиянци, заслужават коренно различно отношение, а системата има нужда от дълбока реформа. Това е невъзможно без смяна на вечните директори на транспортните дружества - Слав Монов и Евгений Ганчев!

Г-жо Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, г-жо Екатерина Йорданова, засрамете се! "Под капака" на управлявания от вас градски транспорт има само прогнила от некадърност и корупция разсипия. И колкото и автобуса да представяте, това няма да се промени докато вие сте "зад волана".

#СпасиСофия #ГрадскиТранспорт #КодексНаТруда