Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Певицата е обсебена от тайното общество и всячески използва знаци и кодове, за да покаже, че е част от него

Поп лолитата Гери-Никол, която до вчера беше още на 17, е забъркана с илюминатите. До такива изводи може да стигнете, ако гледате с повишено внимание последното й видео. Към тази конспирация ни водят и клипчета посветени по темата, като сред основните признаци да бъде припозната като техен кадър, са равнобедрените триъгълници с ръце, които прави докато танцува. И не само!

"Няма как да не е забъркана с илюминатите", констатира анонимен глас озвучаващ видео в YouTube, визирайки последната лента на певицата - I'm The Queen. Още в началото на клипа, в изписването на името на изпълнителката (на латиница) има скрити три 666. След това изпълнителката от X Factor, е седнала на карти във формата на триъгълници. Вижда се и маймуна, която е основния символ на илюминатите. В други моменти от видеото Гери-Никол прави знака на всевиждащото око, седи на стол с бивол. Присъства и рицарски шлем, меч и наметало, и щит. Всичките тези символики водят до идеята, че младата звезда е покровителствана от тайното общество.

Авторът на конспирацията публикувана в сайта за видеомбен не е известен, клипчето идва от профил с имена Velin Nikiforov. Видеото, което проследява детайлно творчеството на Гери-Никол обаче е озвучено на английски език. До колко обаче чужденци могат да се интересуват от това какво общо има нашенката с илюминатите?

По всяка вероятност обаче нашата изпълнителка е обсебена от присъствието на подобни знаци в клиповете на световни знаменитости, като Бионсе, Лейди Гага и Мадона. И докато при тях може да има някакъв смисъл това, то на родна почва подобни конспирации звучат повече от нереални и абсурдни.

Ако испишете името на певицата и това на илюминатите, ще ви излязат още няколко видеа, които целят да втълпят същото нещо. "Преди да гледате това, бъдете сигурни, че имате кутия пълна с тайни, защото иначе ще стане страшно", подковава поредния материал по темата. В него се обяснява как името Гери се състои от 4 букви, а Никол от 5 букви, а 5-4=1. Гери-Никол има една песен, която се казва "Ела и си вземи". Но какво трябва да си вземем и какво общо има това с илюминатите? Вижте "конспирациите" във втория видеоклип.

Кои са илюминатите?

Стане ли дума за сенчести групи, които контролират света, рано или късно стигаме до илюминатите. Те са тези, които оглавяват списъка на всеки уважаващ себе си последовател на конспиративните теории. Страницата Illuminati във Facebook има над 4 млн. харесвания. Мадона поства песни в тази група, а YouTube канали, привиждащи в почти всеки известен човек илюминат, имат по 200 000 абоната...

Марк А. Фенстър, професор по право от университета във Флорида и автор на книгата "Конспиративни теории: тайната и властта в американската култура", обобщава дълготрайното присъствие на илюминатите в масовото съзнание така: "Абсурдно е, че се взима едно тайно съдружие, което е съществувало преди повече от 300 години, и до ден днешен продължават да се излагат аргументи за адекватността му сега. Самият факт, че дискусията около илюминатите още се поддържа, е поразителен".

Илюминатите не винаги са били някаква безумна химера - те са били напълно реална група с амбициозни цели. И действително - илюминатите вече не съществуват, но фактът, че много хора все още имат параноични убеждения за тях разкрива много - не толкова за тяхнатавласт, колкото за съвременната ни култура.

В исторически смисъл понятието "илюминати" е свързано с баварските илюминати - тайно общество, просъществувало само десетилетие - от 1776-та до 1785-та година. Тази организация била основана от Адам Вайсхаупт, германски професор по право, който вярвал дълбоко в идеалите на Просвещението. Неговият "илюминатски орден" е имал за цел да популяризира тези идеали сред елита. Вайсхаупт е искал да просвети членовете-илюминати в областта на логиката, филантропията и други светски ценности - така че те да могат да влияят на политическите решения, когато се доберат до властта.

Целите и репутацията на илюминатите често е надминава реалните им възможности. В началото групата е била съставена само от шепа хора. А дори и в най-големия си разцвет, илюминатите са били между 650 и 2500. Вярванията на илюминатите са се разпространявали и сред други групи - илюминати например са ставали членове на масонски ложи и по този начин са привличали членовете към своето собствено, конкурентно тайно общество.

Има интересни исторически доказателства за странните ритуали на илюминатите, както и за идеалите им. По всичко изглежда, че те са правили необичайни неща, че са използвали символи (от рода на совите), че са възприемали псевдоними, за да избягват идентификация, че са имали сложни йерархи от рода на Novice, Minerval и Illuminated Minerval, които са разграничавали елита от масите.

В началото, според Ходап, илюминатите не са имали доверие на никой, който е по-млад от 30 години. Известно е и че членовете на това тайно общество са били крайно параноични и са използвали подобен на шпионския протокол, за да запазват в тайна самоличността на членовете си. Въпреки че са спазвали много странни ритуали, те всъщност са отстоявали възгледи за света, отразяващи идеалите на Просвещението - идеите за рационалното мислене и за самоуправлението. Настроени срещу църквата и монархическата власт, илюминатите са били по-близо до революционерите, отколкото до управниците на света, тъй като са се стремяли да подкопаят могъщи институции от рода на монархията.

Успяли ли са илюминатите да завладеят света? Историците са склонни да мислят, че в най-добрия случай са имали скромен, да не кажем незначителен успех, в опитите си да постигнат влияние. Разбира се, и днес много хора вярват, че илюминатите контролират света.

Филип ДАНАУИ, Nbox.bg