Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Готвачът Борис Петров поведе война във Facebook срещу кулинарните предавания ”Кошмари в кухнята” и Master Chef България.

Петров гневно размаха черпака и оплю риалити шоутата. „Това си е мое мнение. Дълго го кътах, но изригна. Талантливите ни редакторки превърнаха ”Кошмари в кухнята” в ”Почисти си Мръсната Кухня”, превръщайки Манчев в сърдит Мистър Пропър”, написа на стената си кулинарят. „Не съм чел какво е писал за мен Петров, за да коментирам. А и не ме интересува”, лаконичен бе пред „Монитор” Иван Манчев.

Борис не спести критики и към колегите си от Master Chef : „Като цяло мога да сравня предаването с „Макдоналдс”, всичко е изпипано, всяко картофче е равно на другото, измислен и изигран е всеки елемент, но за мен си е „Макдоналдс.”Шеф ПетровЗа предаването„Кошмари в кухнята” се оказа истински кошмар за шеф Петров. „Изведнъж се появява това предаване, което аз не одобрявах от началото, но знаех, че що-годе в Англия се показват много грешки, преправят се рецепти. Тук заради редакторско незнание, търсене на евтин скандал, започнаха да се показват най-отвратителни места. Заливани сме с помия от екрана, говори се за лъжи, нелоялност, изневяра между кулинар и продукт. Бива ли това да се показва по този начин по национална телевизия без никаква цензура?”, недоволства Петров. За него това, което правят от „Кошмари в кухнята”, е морално престъпление. Той е критичен и към колегите си от Master Chef. Лошото ченге в журито на Lord of the Chefs, обвини продуцентите на новото кулинарно шоу на bTV в измама. „Питам - вярно ли е, че някои от участниците (знаем, че са непрофесионалисти) по време на снимките се обучават паралелно в една "петзвездна кухня" и една "шефска кухня" - на журито?", написа във Facebooк спецът по иберийските блюда.

Той уточни, че докато шлайфал таланти в Lord of The Chefs, никой не му е нареждал какво да прави чрез слушалка в ухото, нито пък е чел текстове от аутокю, което оценяващите в MasterChef правят. Петров захапа и колегата си Виктор Ангелов. „Виктор да смъкне малко стойката, идва ми малко на надут гъсок. Участниците се респектират със знания, не със стойки. Общо взето, много добре снимано, но е стерилно. Не мисля, че ще допринесе с нещо за кулинарното ни възпитание,” категоричен е готвачът.Професионален опитС над 30-годишен стаж в кухните на петзвездни хотели по света и у нас, Петров пръв заговори в праймтайм за занаята като за висша форма на изкуство. В Lord of the Chefs той с лекота разплакваше участниците, но добрата му оценка ги караше да се чувстват като рок звезди зад печката.

В продължение на седем години работи в някои от най-добрите ресторанти в Испания и е най-бързо издигналият се българин в кулинарната йерархия на Иберийския полуостров. Наред с всички тези вкусни отговорности chef Петров имаше и рубрика в предаването „Усещане за жена”. Издал е и книга с рецепти ”Усещане за вкус”.Концепция за кулинариятаБорис Петров мечтае чрез готвеното да възпита поне малко вкус. Храната за него е живот, любов и взаимност. „Има няколко прости истини за кулинарната магия. Практика, упоритост и любов са необходимите подправки на творчеството. Ако живеете за храната, то животът най-добре ще ви научи какво да сложите в нея.

Ако го направите и със сърце, то след вашата работа ще оставяте много щастливи хора. Да се опитваме с думи да обясним магията е все едно да се опитаме да нарежем пушена сьомга с отвертка", философства известният кулинар. Шеф МанчевЗа предаванетоВторият сезон на „Кошмари в кухнята” се радва на голям зрителски интерес в ефира на Нова телевизия. ”Всеки ресторант, в който влизаме, е на ръба на оцеляването и на практика пред фалит. Причините за това са най-различни - безобразна хигиена, лош мениджмънт, семейна драма, кризата в обществото или в личния живот на неговите собственици. Моята задача е да ги сблъскам с действителността, дори това да е кошмарно болезнено. В това шоу аз съм строг и безкомпромисен - или се променяш, или затваряш!”, заявява водещият шеф Иван Манчев.

„Успявам много бързо да видя проблемите в един ресторант, намирам решения за развитието му и правилното му функциониране, но само неговият собственик може да реши дали ще следват моите препоръки, или ще продължи надолу към пълна гибел на своя бизнес," обяснява готвачът.Създател на телевизионния формат ”Кошмари в кухнята” (Kitchen’s Nightmares) е световноизвестният шеф Гордън Рамзи, който превръща живота на английски и американски ресторанти в истински кошмар, за да ги издърпа от дъното на тоталния провал. ”Кошмари в кухнята” стартира във Великобритания през 2004 г. по Channel 4. Печели сърцата на зрителите и взима награда ЕМИ за дебют.

Професионален опитИван Манчев има завиден опит в ресторантския бизнес у нас. Освен че създава три свои заведения, го търсят и като консултант за обучения. Минал е през всички стъпала на професионалното развитие. През 1993 г. започва работа в хотел "Кемпински Зографски", където трупа опит и усъвършенства тънкостите на професията. Не след дълго става главен готвач на хотела. Специализирал е в Германия и Швейцария в ресторант със звезда ”Мишлен”, основател е на ”Българската асоциация на готвачите”. Собственик е на верига ресторанти ”Кактус”.

Бил е водещ в „Черешката на тортата”. Концепция за кулинариятаЗа Иван Манчев съществуват пет основни принципа за стабилен ресторантьорски бизнес:1. Поддържайте малко меню, което гарантира винаги прясна предлаганата храна.2. Използвайте качествени и винаги пресни продукти.3. Бъдете прецизни в избора на локация, цена, качество.4. Утвърждавайте стандарт на обслужване.5. Интериорът за мен е на последно място. „Смятам, че не случайно продуцентите са се спрели на мен за този формат, тъй като знаят подхода ми на работа. Несъмнено има прилика в екранния образ и темперамента между мен и Гордън Рамзи”, категоричен е Иван Манчев. Master ChefЗа предаванетоMasterChef тръгна на 3 март в ефира на bTV.Любители готвачи без ограничения във възрастта и произхода, с любов към кулинарията и мечта за кариера в нея, се сблъскват с жури от трима много взискателни професионалисти Петър Михалчев, Виктор Ангелов и Андре Токев.

Най-добрият състезател ще стане първият притежател на титлата MasterChef в България и ще си тръгне с голямата награда от 100 000 лева. Телевизионният формат за таланти е продуциран в повече от 34 държави. Шоуто е превърнало повече от 100 любители готвачи в професионалисти.Професионален опитАндре Токев е единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). Андре е роден в Лайпциг в семейство на българин и германка. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin.

От 2000 г. е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България. Приготвял е блюда за политици като Бил Клинтън, Ангела Меркел и Джон Кери, звезди на Холивуд като Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Вал Килмър, Жан Клод ван Дам и много други.Петър Михалчев е известен у нас като Майстора на японската кухня и като „бунтаря в кухнята” и „самурая”. От 1993 г. работи като готвач в различни ресторанти с българска национална кухня. През 2002 г. е главен готвач в Малта, където въвежда свой стил на готвене, комбинация от балканска, френска и средиземноморска кухня. През 2008 г. прави следващата крачка в кариерата си - обучава се за суши майстор в Токио, получава дипломи и сертификати за завършена кулинария в България и Япония, а през 2011 г. открива един от най-добрите японски ресторанти в България - Miyabi.Виктор Ангелов е първият българин - шеф на петзвезден хотел, и трикратен притежател на титлата „Ресторант на годината”. В гилдията е познат като „педанта в кухнята”. През 1991 г. завършва училището по туризъм и ресторантьорство като професионален готвач. През 1993 г. работи в българската армия, през 1995 г. - като управител на правителствен ресторант, а през 1999 г. – в хотел Sheraton Frankfurt в Германия. През 2001 г. започва в Sheraton София като шеф „сосове”, а след това и като главен готвач. Три години по-късно оглавява кухнята на Sheraton Tirana в Албания. През 2006 г. Виктор основава ресторант Chef's в София, който го прави трикратен носител на наградата „Ресторант на годината”.Концепция за кулинариятаАндре е известен в гилдията с енциклопедичните си знания за всичко в кухнята и като откривател на ресторанти и нови концепции. Готвенето за него е удоволствие, постигнато чрез перфекционизъм и здрава дисциплина. Правилата на Петър Михалчев в кухнята са прости – дисциплина и хигиена, после всичко се нарежда. И никой да не му пипа ножовете - за него те са свещени. Основните неща, за които следи в МasterСhef, са хигиената, как се справят жените със собствения си женски хаос в кухнята и най-важното – представяне на ястието и вкусовите му качества. В кухнята Виктор се движи от лайтмотива „Качество към всичко!”, а разбирането му за добра храна се състои в качествена суровина и добра рецепта, задължително съобразена със сезона. Уменията, които Виктор смята, че трябва да притежава един любител готвач, устремен към професионалната кухня, са дисциплина, последователност и да знае какво прави. Чак след 20 години практика в професионалната кухня може да си позволи да импровизира с продукти, рецепти и т.н.