Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Надрусан до козирката американец почти изяде лицето на бездомник. Не, това не е филм на ужасите, а реална история, документирана преди години от полицията в Маями.

Обезумял гол мъж - Руди Юджийн успя да изяде носа и устните на 65-годишния Роналд Поппо, преди да бъде обезвреден от полицията. „Изядена е горната част на лицето му“ – разказва за травмите на Роналд Поппо сержант Армандо Агилар. - „На челото му е останала гола кост. Няма нито устни, нито нос“. Очите на пострадалия също са изтръгнати. След поредица от операции, Поппо възстановил лицето си, но останал сляп.

Лекарите и следователите смятат, че вината за инцидента се дължи на опасен синтетичен наркотик от ново поколение, известен като „соли за вана“. Според официалните данни и човекоядецът и неговата жертва са били бездомници.

Канибалът се надрусал със синтетичния наркотик, който подтиква към жестока агресия. В състава на тази група синтетична дрога, заместваща кокаина, влизат такива вещества като амфетамин, ефедрин, мефедрон, пировалерон. Доктор Пол Адамс от болницата „Джексън Мемориал“ пояснява, че този вид наркотици предизвикват рязко повишаване на температурата на тялото, което кара наркоманът да се отърве от дрехите си в желание да се охлади. Именно затова в момента на нападението Руди Юджийн е бил чисто гол.

Друг ефект на наркотика се състои в това, че при неговата употреба човек изпада в крайно агресивно състояние и може да напада с удвоена сила. Според Федералното управление за контрол над наркотиците солите предизвикват тревожност, безсъние, раздразнителност, световъртеж, депресия, параноя, халюцинации, самоубийствени мисли и пристъпи на паника. Марк Райън, директор на Токсикологичния център в щата Луизиана и експерт по синтетични продукти, разкрива, че солите за вана са се появили в САЩ за първи път през 2010 г.

Другото наименование на солите е MDPV, един ставащ вече известен наркотик, който се продава като „соли за вана”. Учени са потвърдили мощните му стимулиращи ефекти при плъхове и са открили доказателство, че би могъл да предизвиква по-силна зависимост, отколкото метамфетамините. „Наблюдавахме как плъховете натискат лостчето, за да получат доза MDPV, по-често, отколкото биха го направили за метамфетамин.”, казва доцентът от TSRI Майкъл Тафи, главен изследовател в проучването.

По стандартния метод за оценяване на стимулантите, гризачите имали възможност да си доставят по венозен път наркотик, натискайки лостче. Както е обичайно за пристрастяващите стимуланти, плъховете поддържали непрестанен прием на всеки един наркотик всеки път, когато можели. В една от тестовите поредици плъховете можели да си набавят нова доза просто като натискали лостчето повече пъти. Целта била да се определи колко желан е всеки от двата наркотика.

„Когато увеличихме броя на натискане на лостчето, за да може един плъх да получи допълнителна доза от наркотика, наблюдавахме, че плъховете натискат лостчето средно около 60 пъти за доза метамфетамин и около 600 пъти за доза MDPV. Някои плъхове дори натискаха лостчето 3000 пъти само за една доза MDPV.”, разказва Шон Арде, изследовател от TSRI. „Ако приемем натисканията на лостчето за мярка за извършената работа в замяна на доза наркотик, то тези плъхове работиха 10 пъти по-упорито, за да получат MDPV.”

MDPV (3,4-methylenedioxypyrovalerone) и други наркотици, продавани като „соли за вана”, всъщност се извличат от катинон, основната активна съставка в кhat – храст, чиито листа се дъвчат заради стимулиращите им ефекти из Североизточна Африка и Арабския полуостров. Синтезирани от фармацевтичните компании преди десетилетия, но никога не използвани, производните на катинона са преоткрити от нелегалните химици в началото на ХХІ век. От тогава наркотиците се продават като „соли за вана” или „храна за растения”, за да се заобиколят законите, забраняващи вътрешната им употреба. Но понастоящем продажбата им с каквато и да било цел е забранена в САЩ, Великобритания, Канада и в много други страни.