Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Крокодилът, но не Гена, се излюпва през 2003 г. в домашни условия в Русия. „Крокодил“ е името на супер агресивен наркотик, евтин заместител на хероина, който разяжда плътта на наркозависимите.

В състава си дезоморфинът съдържа кодеин, газ, разредител за боя, спирт, солна киселина, йод и червен фосфор, който изстъргват от клечките в кибритените кутии. Дрогата се инжектира директно във вената.

krokodil1

След Европа синтетичният наркотик на бедните вече захапал и САЩ. Хиляди млади руснаци са жертва на „Крокодила“. Младите хора, които започнат да употребяват наркотика, се пристрастяват към нея за ден-два. Смъртността от „Кроки“ е близо 100 процента, като наркоманите живеят една-две години след първата инжекция. 1 процент от тези, които са успели да се измъкнат от челюстите на крокодила, остават обезобразени за цял живот. Те получават необратими мозъчни увреждания. На местата, където се инжектира, кожата позеленява, става на петна и люспи и заприличва на крокодилска кожа. Оттам идва и името на наркотика. Постепенно плътта загнива и започва да пада като при проказа. Обичайният резултат са гангрена и ампутация на крайника.

krokodil2

В крайния стадий на зависимостта месото буквално се отделя от костите. Костната тъкан на долната челюст се разпада заради съдържащата се в наркотика киселина, зъбите се изронват. Смъртта най-често настъпва поради чернодробна недостатъчност и тежки вътрешни кръвоизливи. Крокодилът има почти същото въздействие като хероина, но е многократно по-евтин. Освен това лесно се приготвя и в домашни условия, което обяснява бързото му разпространение дори и в най-бедните райони на Русия.

krokodil3

Хората, които са на крокодил, се отличават и по миризмата си, разказва пред британския в. „Индипендънт” Виктор Иванов, шеф на руската служба за борба с наркотиците. “Миризмата на йод просмуква дрехите им.” Пристрастените твърдят, че никога не са имали проблем да си купят кодеин от аптеките, въпреки че властите от години са наясно за какво се използва той.

krokodil4

27-годишната Ирина е от наркоманите, които са минали през ада на пристрастяването към „Кроки“, разказва сп. “Тайм”. В началото тя вземала хероин, после заради цената минала на крокодила. Фаталният за нея момент настъпил през 2008 г., когато в продължение на 2 седмици не излизала от жилището на брат си и си целела вената на бедрото. Въздействието на дрогата продължава около час, поради което наркоманите трябва да се инжектират многократно през денонощието.

Ирина развива гангрена на мястото на убожданията и получава заразяване на кръвта. Попада в реанимацията, а след това в център за детоксикация. “Навярно бог ме опази”, казва тя за чудото на оцеляването си. Жертви на „Крокодил” в Чикаго също разказват за ужасяващия ефект от разяждащата плътта дрога. „Започва подобно на изгаряне от цигара. Първоначално е лилаво петно, а след 5-6 дни се превръща в мехур”, разказва 26-годишната Амбър Нейцел пред Ей Би Си.

Тя и сестра й Анджи – на 29 години, признават, че са две от петте пациенти на медицински център в Илинойс. Вярват, че е възможно да са си инжектирали дрогата повече от година, мислейки, че е хероин. „Амбър спря да се боде в краката преди малко повече от месец, защото започна да получава черни петна навсякъде”, казва майката на момичетата Кимбърли Нейцел – също зависима от хероин. Допълва, че Анджи е била изписана от болницата след спешна операция на краката миналата, докато Амбър страда от гангренна инфекция по всички крайници. Дозата в САЩ струва 8 долара./BIG5.BG