Сподели тази статия.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Реклама с целувка между руския поет Александър Пушкин и казахстанския композитор Курмангази Сагирбаюли предизвика възмущението на жителите на Казахстан

, пише Гардиън. Рекламата с едни от най-популярните имена в областта на културата през 19 век е на гей клуб в Алмати, един от най-либералните градове в Централна Азия. Клубът се казва Студио 69 и се намира всъщност на ъгъла на улици, кръстени с имената на Пушкин и Сагирбаюли.

Във връзка с рекламата 20 активисти са завели дело на 25 август срещу рекламната агенция, създала скандалния постер, обяснявайки, че това обида за казахстанците и руснаците. Потомък на Сагирбаюли също заплашва да съди за обещетение създателите на рекламата.

Реакциите в социалните медии са предимно негативни, а хората изразяват гняв срещу неуважението, според тях, към творците. "Възмущението ми няма край! Как може да се появи нещо такова?", пише потребител. Някои защитават постера, като напомнят целувката между Ерих Хонекер и Леонид Брежнев в Източен Берлин през 1979 г. "Поне има доза креативност в сравнение с безплодната степ на вътрешните работи на страната", се казва в друго мнение в социалните мрежи, цитирано от местното издание Тенгри нюз.

Един от художниците, стоящи зад постера, Валери Володин, пише във Фейсбук: "Човек може само да се гордее с тази работа. Преди всичко тя работи - хората разбраха адреса на заведението. На второ място, това е смел проект в защита на гей движението". Постерът спечели награда на рекламната агенция Havas Worldwide Kazakhstan на състезание в Бишкек на 23 август. След обществената реакция обаче агенцията поднесе извиненията си в своята Фейсбук страница и обеща постерът да не бъде разпечатван и използван.

Хомосексуализмът се декриминализира в Казахстан през 1998 г., но антигей настроенията са често срещани. През май антигей активисти издигнаха стена около гей клуб в нощен Алмати. През последните месеци се обсъжда приемането на закон по руски образец срещу гей пропагандата. Миналата година пък казахстански депутат нарече хомосексуалистите "престъпници срещу човечеството".